Més de 5.000 nens es queden sense beca menjador en el Baix Llobregat i Vallès Occidental

comedorAvui dia, 1.457 alumnes del Baix Llobregat, en greu situació econòmica i que compleixen els requisits per accedir a una beca menjador, no tenen assegurat un plat de menjar en el col·legi. Ho ha denunciat el president del Consell Comarcal, Joaquim Balsera, que va sol·licitar ajuda “urgent” a la Generalitat per atendre a aquests menors. L’ens comarcal calcula que es requereixen 803.117 euros per donar beca a aquests 1.457 menors en risc d’exclusió social. Les estimacions de la federació de pares situen en 10.000 les sol·licituds no ateses a Catalunya a causa de la retallada de CiU a l’escola pública mentre subvenciona les escoles de rics del Opus Dei.

Balsera va demanar ahir a la Generalitat que compleixi el seu compromís que cap escolar en situació de necessitat es quedi sense ajuda. Els consells comarcals, que s’encarreguen de gestionar les ajudes al menjador escolar, encara estan tramitant les sol·licituds. Les dades que es coneixen de moment han tornat a fer saltar les alarmes sobre el risc de malnutrició infantil.

El Vallès Occidental ha rebut 9.573 sol·licituds, un 13% més que el curs passat. Des d’aquest consell comarcal van alertar a l’estiu que necessitarien 8,3 milions d’euros per cobrir la demanda, ja que totes les sol·licituds complien el requisit econòmic per optar a una beca. L’any anterior el Vallès Occidental va concedir 5.600 ajudes i, amb el pressupost actual, uns 4.000 alumnes es quedarien sense cobertura. La federació d’associacions de pares d’alumnes Fapac xifra en 10.000 les sol·licituds no ateses de moment en tota Catalunya -han recollit les dades dels consells comarcals que ja han tramitat les ajudes-.

En el Baix Llobregat, Balsera es va queixar que, malgrat la creació del fons extraordinari que el Departament d’Ensenyament va anunciar al setembre -d’1,4 milions d’euros-, ells segueixen tenint un problema. Els diners extra no arriba, ni saben quan arribarà, ni com, es queixa Balsera. I els menors del Baix Llobregat ja estan menjant des de fa un mes en el col·legi.

“La situació és preocupant i molt greu respecte al tracte que la Generalitat fa als nostres escolars pel que fa a les beques menjador”, va assegurar el president de l’ens comarcal, que abans d’estiu ja va llançar la veu d’alarma davant el silenci autonòmic. Sense que, des de llavors, hagi obtingut resposta.

En aquest sentit, el també alcalde de Gavà va negar haver rebut per part del Govern català resposta alguna a la seva demanda. “No hi ha novetats sobre l’anunci fet per la conselleria que cap nen o nena que tingués privació alimentària s’anava a quedar sense beca de menjador i que s’augmentava el pressupost per a aquest concepte. Anuncien fons extraordinaris, però després no sabem gens. En situacions urgents es necessiten solucions urgents. La Generalitat no pot anunciar una mesura que després no es concreta”, va denunciar Balsera.

Segons dades de la institució comarcal, el Baix Llobregat, en la línia ascendent de peticions, aquest curs ha registrat un total de 8.986 sol·licituds de beques de menjador, un 20% més que en el passat curs escolar. D’aquestes, 3.585 s’han quedat sense pressupost. De les quals no han obtingut ajudes, 1.457 es corresponen amb casos molt greus. Famílies, en la seva majoria, que just ara entren dins dels circuits de serveis socials, però que estan en un alt risc d’exclusió. Els seus fills, si no mengen en el col·legi, tindran greus dificultats per fer-ho a casa, asseguren des de l’ens comarcal. “La Generalitat ha d’actuar, i de forma urgent”, va insistir Balsera.

I és que, segons l’edil i president de la comarca, la partida que la Generalitat transfereix al consell comarcal per a aquest curs és de tres milions d’euros, la mateixa quantitat que ha aportat en els últims tres anys. L’ha mantingut congelada, malgrat la crisi. I aquests diners només permet finançar les 5.400 beques d’altres anys. Segons els nombres de la institució comarcal, el Baix Llobregat requereix una partida extra per aquest any de 803.117 euros. “No pararem fins que aconseguim aquests fons”, va assegurar l’alcalde de Gavà, qui va explicar que ja han cridat a la porta de la Diputació de Barcelona, de la qual esperen una “implicació activa”.

En aquest sentit, els ajuntaments no tenen molt més marge de maniobra, ni poden seguir tapant forats provocats per les retallades del Govern autonòmic, lamenten. La institució comarcal va alertar que la Generalitat els deu encara 615.000 euros del curs 2012-2013. Uns diners que es va avançar des de les arques comarcals per poder pagar la totalitat de les beques del curs passat. Aquest deute, sumada a la contreta pel transport escolar, ascendeix ja a un total d’1.425.583 euros.

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s